Slået op d.

Hawaii bryllup i Danmark er nu tilladt

Par kan nu blive viet og velsignet uden for kirken, f.eks. på stranden eller i skoven, biskopperne kræver, at præsten skal kunne høres.

 

Præsterne har fået biskoppernes tilladelse, til at foretage vielser og velsignelser på steder som har særlig tilknytning for brudeparret. Det kunne være på stranden, i parrets have eller i skoven.

 

I praksis betyder det, at brudepar ikke behøver foretage krumspring, for at få gennemført den kirkelige handling, uden for det traditionelle sted, kirken.

 

Brudeparret og præsten skal være enige om, at det foreslåede sted er egnet til vielsen.

 

Præsten skal kunne høres

 

I bekendtgørelsen omkring forholdsgodkendelsen af bryllup i det fri, er lyden vigtig for gennemførelsen, lyder det fra biskopperne. Forkyndelsen af evangeliet er i den forbindelse helt centralt.

 

– ”Dette har de praktiske konsekvenser, at man skal kunne høre, hvad der bliver sagt, sunget og bedt,” står der materialet præsterne har modtaget fra biskopperne.

 

Hvis der eksempelvis gennemføres et havebryllup i den danske sommer, skal præsten overveje, om antallet af gæster og omgivelserne, gør det nødvendigt med minimum et højttaleranlæg.

 

Forkert beslutning kan ødelægge vielsen


Selvom lyden er vigtig for brudeparret og gæsternes oplevelse af den kirkelige handling, skal præsten ikke have et stort koncertanlæg med i bilen, da det siger sig selv, at etablering af strøm i skoven eller på stranden, er vanskeligt.

 

– ”Inden de, menighedsrådene, bruger skatteborgernes penge på store dyre løsninger, for at kunne imødekomme biskoppernes krav, skal de nøje overveje det konkrete behov. Min vurdering er, at et batteridrevent transportabelt højttaleranlæg med trådløs headset-mikrofon, i langt de fleste tilfælde, vil kunne løse udfordringen med lyd på f.eks. stranden eller i haven”, siger Nils-Erik Rasmussen fra lydfirmaet Schmidts Radio A/S (SRO.dk), der siden 1987, har rådgivet blandt andet kirker, samt andre offentlige myndigheder i lydspørgsmål.

 

Han advarer menighedsrådene om, at investering i det forkerte udstyr, i de værste tilfælde kan virke skæmmende for den kirkelige handling.

 

 

FAKTA:

  • Bryllupper uden for kirken er en forsøgsordning som løber frem til april 2015.
  • Ligestillings- og kirkeminister Manu Sareen (B) har godkendt ordningen.
  • Før reformationen og frem til 1685 fandt mange vielser sted i brudens hjem.
  • I 1685 rykkede vielse og velsignelse ind i kirkerummet.
  • I 1922 blev der indført valgfrihed mellem borgerlige og kirkelige vielser.

 

LINKS: